Groenlipmossel
De Groenlipmossel uit Nieuw-Zeeland, ook bekend als Kuku en Kutai, staat wereldwijd bekend als een superfood voor gewrichten. Het is een schelpdier dat alleen voorkomt in Nieuw-Zeeland. Kustbewoners van de Maori hebben eeuwenlang Groenlipmosselen (wetenschappelijke naam: Perna canaliculus) gegeten gekookt, gedroogd of rauw. Pas na onderzoek werd duidelijk dat de Groenlipmossel indrukwekkende eigenschappen heeft en voedingsstoffen bevat die gunstig zijn voor gewrichten, zoals omega-3-vetzuren, glucosamine, chondroïtinesulfaat, zink, ijzer, selenium en vitamine B. De effectiviteit van de actieve bestanddelen wordt echter heel sterk bepaald door het verwerkingsprocedé van de groenlipmossel.
Waar komen de mosselen vandaan ?
Groenlipmosselen groeien in het wild over heel Nieuw-Zeeland, maar worden gekweekt voor commercieel gebruik. Gekweekte mosselen groeien aan hangende touwen in ondiepe kustwateren, wat deels het natuurlijke milieu van de mosselen nabootst. Nieuw-Zeelandse mosselkwekerijen gebruiken op geen enkel moment voer, meststoffen, herbiciden of pesticiden. De beste mosselkwekerijen zijn te vinden in de regio’s Coromandel, Hauraki Gulf en Marlborough. Kwekerijen in deze regio’s worden onafhankelijk gecontroleerd en strikt gecontroleerd om ervoor te zorgen dat ze voldoen aan internationale normen voor waterzuiverheid. De mosselen zelf worden ook gecontroleerd en getest op zware metalen en andere verontreinigingen.
Wat zit er in Groenlipmosselen en waarom werken ze?
Groenlipmossel bevat net als veel andere zeevruchten en vissen de omega-3-vetzuren EPA en DHA. Daarnaast bevat het ook furaanvetzuren en andere omega-3-vetzuren zoals ALA, ETE, SDA, DTA en het in de natuur zeldzaam voorkomende ETA. Deze omega-3-vetzuren bevinden zich in de donkeroranje gekleurde olie van de Groenlipmossel. Ook de sterolen (een bepaald soort vetten) van de Groenlipmossel zijn bijzonder omdat ze in gewone visolie niet voorkomen. Omega-3-vetzuren dienen als een soort smeerolie voor de gewrichten. Ze gaan de werking van ontstekingsstoffen tegen in de gewrichten. Verder bevat rauwe Groenlipmossel glycosaminoglycanen (GAG’s), waaronder glucosamine en chondroïtinesulfaat. Dit zijn complexe suikeraminozuurverbindingen die als bouwstenen dienen voor de collageenrijke weefsels, waaronder het gewrichtskraakbeen, en de synoviale vloeistof (gewrichtsvloeistof). Ook bevat groenlipmossel eiwitverbindingen die enkele van de enzymen lijken te remmen die gewrichtskraakbeen afbreken.
Waarom de verwerkingsmethoden er toe doen?
Veel van de voedingsstoffen in Groenlipmossel zijn alleen aanwezig wanneer de mosselen rauw zijn. Zodra u mosselvlees kookt of verhit, verandert de consistentie en breken de belangrijke lipiden, vetzuren en GAG’s af. Daarom is het koud verwerken van de Groenlipmossel essentieel om de maximale werking te behouden.
Dit betekent dat fabrikanten van Groenlipmossel-extract een koud extractieproces moeten gebruiken om een therapeutisch extract te kunnen maken. Een koud extract waarbij het rauwe vlees mechanisch van de schelp wordt verwijderd en vervolgens onder nauwgezette omstandigheden wordt verwerkt, is een complex en duur proces. Zodoende zijn er veel aanbieders met Groenlipmossel in hun formule, die slechts een deel van de Groenlipmossel (bv de vetzuren) gebruiken of Groenlipmossel gebruiken die een hittebehandeling hebben ondergaan. Bij een hittebehandeling verandert de structuur waardoor deze beperkter biologisch beschikbaar wordt en minder goed zijn werk kan doen in het lichaam.
In de Joint Care producten van Synopet wordt de onbewerkte pure Groenlipmossel gebruikt. Deze wordt in zijn geheel vermalen en koud verwerkt waardoor alle actieve bestanddelen in hun oorspronkelijke vorm en in de verhouding zoals de natuur deze bedoeld heeft, aanwezig blijven. Dit is vrij uniek en maakt ook dat de Synopet voedingssupplementen effectiever zijn.
Laatste nieuws
16.02.2024
Parasieten en virussen hebben geen vakantie !
De zomertijd is hét moment om buiten te genieten en te ravotten in de natuur. Toch liggen er...
26.09.2023
Shampoo is meer dan een zeepbel
Ontdek de ware impact van gebruik van shampoos op jezelf en je geliefde huisdier. Niemand wil risico's lopen,...
03.02.2023
Hypochlorig Zuur
De oplossing uit de natuur om effectief en veilig de huid te reinigen en ongewenste elementen te neutraliseren....
09.01.2023
I love you honey !
Ontdek de eeuwenoude kracht van honing als natuurlijk verzorgingsmiddel voor de huid. Lees hier welke honing het meest...